Zuid-Duitse Droomstadjes&Wijngaarden

Eind juli 2020 dwingt Covid-19 ons om af te zien van een droomreis naar Zuid-Afrika en Mauritius in het Europese najaar van 2020. Onze bestemming op het zuidelijk halfrond kleurt helaas glansrijk oranje. Bepaald niet de kleur die wij ons wensen, ondanks onze Nederlandse afstamming. Overigens zitten wij ook nooit op tribunes, die van dezelfde kleur overlopen, zelfs niet in welk belangrijk, verhit duel met onze oosterburen ook.
Onze reisorganisatie (Fox) handelt zeer genereus. Zij biedt ons de mogelijkheid om - zonder bijkomende kosten - naar een ander reisdoel dan wel een ander tijdstip om te boeken. Natuurlijk blijft de ongewisse invloed van het corona-virus zijn mondiaal heersende rol vertolken, maar wij hoeven voorlopig niet met mondkapje op een vliegtuig in te stappen. No way. Niet echt aangenaam, zeker niet tijdens een langdurige vlucht.

Derhalve geven wij de voorkeur aan een autorit in de richting van onze oosterburen. Zonder mondkapje op naar Zuid-Duitsland, een verademend uitstapje, hopelijk met zo weinig mogelijk corona-invloed. Beduidend voordeliger dan de gecancelde reis, waarbij we het teveel betaalde retour ontvangen, hetgeen uiteraard zeer op prijs wordt gesteld.

Zuid-Afrikaanse wildernis inruilen voor droomstadjes en wijngaarden in Zuid-Duitsland. Een ommezwaai, die door het aantrekkelijke karakter van de nieuwe trip per huurauto redelijk te verteren is. En ach, mocht het vermaledijde virus ooit onder controle geraken, kunnen we altijd nog bezien of onze gezondheid en constitutie het toelaten om de Grote Vijf achterna te gamen. Een ontmoeting met een wolf in het Zuid-Duitse Woud behoort immers - als een soort test vooraf - eveneens tot de reële mogelijkheden.

De vervangende rondreis wordt er een om bij weg te dromen. We trekken langs de mooiste pareltjes van Zuid-Duitsland en gaan van romantische stadjes en glooiende wijngaarden genieten. Neem bijvoorbeeld het ‘Liebliches Taubertal’, bekend van een klassieke vijf-sterren fietsroute en van tientallen wandelroutes. De regio daar loopt van Rothenburg ob der Tauber tot Freudenberg am Main en is een schoolvoorbeeld van geschiedenis en cultuur die moeten worden ontdekt. Burchten, kastelen, kloosters en musea staan er klaar voor. Een van de grootste stenen burchten is op leeftijd, maar we gaan hem bekijken. Machtig, ooit onneembaar, op een van de mooiste plekken tronend tussen Main en Tauber, hoog boven het historische centrum van Wertheim. 

We happen toe in de streek waar cultuur, gastronomie, geschiedenis en landschappen met elkaar wedijveren. Wolven in het Beierse Woud? Riviersteden als Regensburg en Passau kunnen we afwisselen met middeleeuwse stadjes als Weißenburg en genoemd Rothenburg ob der Tauber. De laatste is een wereldbekend sprookje vanwege zijn vele vakwerkhuisjes, torentjes, pleintjes en smalle straatjes.
Om onze reis te beginnen koersen we richting zuidoosten, naar het Beierse Woud, met vermoedelijk ergens halverwege een tussenstop ter overnachting. Onze herinnering bevat prima ervaringen in een zogeheten Gasthof, weg van de snelweg, ergens in een klein dorpje, vaak met uitstekende keuken. Duitsers weten dat te organiseren, wij rekenen daarop. 

Twintig kilometer voorbij Passau verblijven we drie nachten in het schilderachtige Untergriesbach, gelegen in het zuidoosten van het Beierse Woud. Ik weet zeker dat we het uitzichtspunt Penzenstein hier zullen vinden om van het allermooiste uitzicht over de Donau te genieten. In Untergriesbach slapen we in het Landrefugium Obermüller Balancehotel, dat zich in een ruraal landschap met boerderijen en bossen bevindt. Die romantiek eenmaal achter de rug keren we terug naar de volgende overnachtingen in historisch Weißenburg, in het vijf eeuwen oude vakwerkhuisje ‘Garni am Ellinger Tor’. Dat staat midden in het oude stadscentrum, dicht bij een van de mooiste stadspoorten van Duitsland. “Tór!”, zou ik bijna uitschreeuwen, maar dat doe ik niet.

Het slot van onze tour is in Bad Mergentheim, een romantische gezondheidsstad aan de wereldberoemde ‘Romantische Straße’. We verblijven in Flair Hotel Lochner. Midden in het centrum van de stad bevindt zich het luisterrijke Residentieslot Mergentheim, dat het woelige centrum van Bad Mergentheim met een schitterend park verbindt. We kunnen tijdens ons verblijf alhier kiezen voor (nogmaals) Rothenburg ob der Tauber, op een kleine veertig kilometer, of voor een bezoek aan stijlvolle studentenstad Würzburg op circa 45 kilometer. Aan de Main in Würzburg vertoeven lijkt heel aantrekkelijk, vooral om de sfeer in de biertuin van de ‘Alter Kranen’ te beproeven.


In de wetenschap dat we drie-, vier- en zelfs vijfgangendiners gaan beleven en in het besef dat welkomstdrankje en fles wijn bij aankomst op onze kamer klaar staan, valt het gemis van avonturen in een wildpark en het luie leven op een (sub)tropisch eiland goed te verteren. Wij proosten op voorhand en zullen straks, in plaats van tussen koraalriffen in de blauwe Indische oceaan, een vervangende duik in ons hotelzwembad nemen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Naar Lapland, mysterieuze rafel van Europa

Aan de traag stromende Donau voorbij

Van Abdij Heverlee naar Citadel Dinant (2)